Ciekawe

Gatunki daktyli i ich właściwości

Daktyle to bardzo cenne źródło łatwo przyswajalnych cukrów, potasu, błonnika oraz wielu innych składników, jednak ich zawartość zależy od gatunku daktyla.

Najpopularniejsze gatunki daktyli

Daktylowce uprawiane są na terenie południowej Azji, północnej Afryki oraz Ameryki Środkowej. Różnią się między sobą wielkością, grubością skórki oraz właściwościami odżywczymi.

  • Medjool

Owoce tej odmiany są największe ze wszystkich daktyli. Wyróżniają się miękką skórką i bardzo soczystym miąższem. Medjool jest bardzo słodki. Zawiera bardzo dużo cukrów prostych, które są łatwo przyswajalne, dodatkowo cukier ten jest źródłem energii. To z tego powodu daktyle te są często spożywane przez sportowców. Zwłaszcza po ciężkich treningach stają się cennym źródłem uzupełnienia zużytej energii. Medjool uprawiany w Izraelu jest najbardziej ekologicznym daktylem.

  • Kimia-mozafati

To odmiana uprawiana głównie w Iranie. Daktyle Kimia charakteryzują się ciemnobrązowym kolorem wpadającym nawet w fiolet. Owoce są średniej wielkości, posiadają soczysty miąższ i wiele wartości odżywczych, w tym antyoksydanty, witaminy i minerały.

  • Barhi

To wyjątkowa odmiana, która wyróżnia się żółtym kolorem. Owoce sprzedawane są na gałązkach, tak jak rosną. Mają okrągły kształt i powinny być przechowywane w lodówce. Nawet niskie temperatury nie zatrzymują procesu dojrzewania. Mają miękką skórkę i wyróżniają się wytrawnym smakiem, są mniej słodkie od innych gatunków.

  • Hayani

To trudno dostępna odmiana, ponieważ świeży owoc musi być przechowywany w niskich temperaturach. Uprawiane są na terenie Egiptu i charakteryzują się ciemno czerwoną barwą. Zawierają mniej cukrów niż inne odmiany, więc mogą być stosowane przez diabetyków.
Wszystkie odmiany daktyli świeżych zawierają duże ilości potasu, przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów omega 3 i omega 6. To wpływa na ich właściwości w profilaktyce chorób nowotworowych, opóźniania procesu starzenia się, wzmacniania pracy układu nerwowego i sercowego. Duża ilość błonnika wspomaga walkę z nadwagą.
Więcej o daktylach na: http://organichouse.eu/

Previous ArticleNext Article