Dom i Wnętrze

Garnki do gotowania na parze – prosty sposób na zdrowsze życie

Jak sprawić, aby nasze codzienne posiłki były lepsze i bardziej wartościowe? Poza wysokiej jakości produktami wybierzmy również garnki do gotowania na parze, które pozwolą na zachowanie maksimum smaku oraz składników odżywczych przygotowywanych potraw. Czym jeszcze zaskoczą nas garnki do gotowania na parze?

Dlaczego warto wybrać garnki do gotowania na parze?

Specjaliści od żywienia przekonują, że gotowanie na parze to jeden z najlepszych sposobów obróbki termicznej ryb czy warzyw. Taki proces gotowania pozwala na zachowanie cennych mikroelementów, składników odżywczych oraz doskonałego smaku potrawy. Jeszcze do niedawna chcąc gotować na parze konieczne było wykorzystanie tzw. parowaru, czyli urządzenia pozwalającego na gotowanie wybranych produktów w ten sposób. Dzisiaj w sklepach takich jak gerlach.pl znajdziemy bardziej uniwersalne rozwiązania, takie jak garnki do gotowania na parze. Jak wyglądają one w praktyce?

Nowoczesne garnki do gotowania na parze w naszych domach

Garnki do gotowania na parze to nic innego jak rozbudowane kolekcje garnków uzupełnione o elementy pozwalające na gotowanie na parze. Elementem tym jest specjalne naczynie z otworami, które osadzane jest na wybranym przez nas garnku, na którego dnie gotuje się woda. W naczyniu wystarczy położyć wybrane przez nas produkty, a garnek przykryć przykrywką i gotować określony czas. Pamiętajmy, aby tafla wody nie dotykała jedzenia! W ten sposób potrawy w prosty sposób ugotujemy na parze i zachowamy ich wartości odżywcze. Kolekcje garnków do gotowania na parze tworzone są ze stali nierdzewnej 18/10, która nie odkształca się, jest odporna na wilgoć i korozję. Dodatkowo wyposażone są one w dodatkowe lejki, cedzaki czy wewnętrzne miarki do odmierzania płynów, aby gotowanie było jeszcze prostsze.

Previous ArticleNext Article
producent mebli ogrodowych technorattan kanapa na taras komplety wypoczynkowe z technorattanu