Ciekawe

Brytfanny do pieczenia i zapiekania

Zapach domowych wypieków to bez wątpienia jedno z najchętniej przywoływanych wspomnień z dzieciństwa. Chrupiący chleb czy aromatyczny jabłecznik z cynamonem to nie tylko rewelacyjny zapach, ale i świetny smak przypominający rodzinny dom. Przywołać te wspomnienia nie jest trudno. Wystarczy nieco kulinarnego talentu i dobrej jakości naczynia oraz przyrządy do pieczenia takiej jak brytfanny żaroodporne czy termometr cukierniczy.

Naczynia żaroodporne

Na półkach sklepowych można dziś spotkać niezwykle szeroki wachlarz produktów, które z powodzeniem mogą nam posłużyć jako wielofunkcyjne naczynia żaroodporne, w których da się piec, zapiekać czy nawet dusić niektóre potrawy. Warto zatem dokonać dobrego wyboru.
Pośród naczyń do wypieków prym wiodą od lat nieprzerwanie brytfanny ceramiczne, aluminiowe oraz silikonowe. Można również spotkać naczynia wykonane ze szkła, żeliwne, ze stali nierdzewnej czy ze zwykłej stali. Każda z nich charakteryzuje się nieco innymi właściwościami i to od nas i naszych indywidualnych preferencji zależy, którą z nich wybierzemy.

Materiał materiałowi nie równy

Brytfanny aluminiowe to naczynia, które prezentują się nad wyraz okazale w naszej kuchni i odznaczają się bardzo dobrym przewodnictwem cieplnym, co w praktyce oznacza, że bardzo szybko się nagrzewają i tak samo szybko wracają do temperatury pokojowej.
Brytfanny ceramiczne to naczynia, które w polskich kuchniach cieszą się największym powodzeniem z różnych względów. Charakteryzują się stosunkowo dobrym przewodnictwem cieplnym, niską ceną, ładnym wyglądem, a przy tym idealnie nadają się dla alergików, gdyż są całkowicie ekologiczne, a w wysokich temperaturach nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji chemicznych, które mogłyby się przedostać do atmosfery piekarnika czy do pieczonego ciasta.
Brytfanny silikonowe odznaczają się ogromna ilością kształtów oraz dużą elastycznością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Ich zasadniczą wadą jest natomiast bardzo duża przywieralność surowców.

Domowe pieczenie

Nie ulega wątpliwości, że domowe wypieki czy świeży i naturalny chleb na zakwasie to świetny wstęp do zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia każdego dnia. Warto o tym pomyśleć i zamienić niechęć do gotowania w prawdziwą pasję wynikającą z chęci dbania o własny organizm i jego zdrowie.
Brytfanny ceramiczne, aluminiowe czy silikonowe to jedne z podstawowych naczyń w każdej kuchni. Powinny być one wykonane z materiałów dobrej jakości i od renomowanych producentów. Tylko w ten sposób wypieki będą smaczne, aromatyczne i zdrowe.
Artykuł powstał w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store

Previous ArticleNext Article
myana-bg.org zobacz micro.pl