Dom i Wnętrze

Noże kuchenne i garnki: podstawa w kuchni

Przygotowanie kuchni do użytkowania to nie tylko zapełnienie jej meblami – to przede wszystkim kupno nowoczesnych garnków, patelni i noży, które będą umożliwiać codzienne gotowanie. Jakie rozwiązania proponują nam dzisiaj producenci? Które z nich sprawdzą się w naszej przestrzeni kuchennej?

W poszukiwaniu idealnych rozwiązań kuchennych

Gotowanie ma być przyjemnością – dzięki nowoczesnym garnkom kuchennym nie tylko stworzymy pyszne i wartościowe dania, ale również nie stracimy ich wartości odżywczych. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii gotowanie staje się znacznie prostsze i szybsze. Jednymi z najchętniej kupowanych są dzisiaj zestawy garnków stalowych 18/10, które nie tylko są zabezpieczone przed wilgocią i rdzą, ale też świetnie radzą sobie z wysokimi temperaturami. Poprzez zastosowanie dysków umieszczonych w dnie garnka możliwe jest równomierne rozprowadzenie ciepła wewnątrz garnka, szybsze przygotowanie potrawy i oszczędność energii!

Garnki stalowe uzupełnione są o szereg dodatków, takich jak lejki, cedzaki, wewnętrzne miarki do odmierzania płynów. Z pewnością przydatne okażą się również pokrywki wykonane ze szkła hartowanego – przylegają one idealnie do rantu garnka, a niewielki odpowietrznik pozwala na odparowanie nadmiaru pary wodnej.

Nóż szefa kuchni – miej go pod ręką!

Funkcjonalny i poręczny nóż jest niezbędny w kuchni – pozwoli on na szatkowanie warzyw, krojenie mięs, filetowanie ryb – mówią specjaliści z marki gerlach.pl. Nowoczesne noże posiadają ostrza wykonane ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu. Obecność tych pierwiastków sprawia, że ostrze staje się bardziej odporne na rdzę, kruszenie, działanie wilgoci. Warto zwrócić uwagę także na rękojeści – najlepsze są te tworzone z materiałów antypoślizgowych.

 

Previous ArticleNext Article