Kiedy kuchenka przestaje prawidłowo funkcjonować, można zacząć stołować się na mieście. Choć takie rozwiązanie jest wygodne oraz sprzyjające poznawaniu coraz to nowych smaków i miejsc, to jednak po pewnym czasie z pewnością zatęsknimy za własnoręcznie ugotowaną zupą czy pieczenią ze swojego piekarnika. Dlatego w obliczu awarii najlepiej jak najszybciej zdiagnozować problem i zabrać się za naprawę. Z jakimi usterkami możemy spotkać się w przypadku kuchenki elektrycznej lub gazowej?
Zepsute palniki w kuchence gazowej
Chcesz wstawić garnek na duży ogień, a tymczasem z palników wydobywa się jedynie słaby płomyk. Prawdopodobnie zatkały się dysze palników, więc powinno wystarczyć wyczyszczenie ich i wysuszenie. W przypadku nowszych kuchenek, uruchamianych bez użycia zapałek czy zapalarki, kłopoty mogą nam sprawiać zapalniki. Jeśli słyszysz charakterystyczne „tykanie”, ale nie pojawia się iskra, może to oznaczać, że iskrownik jest zapchany i trzeba go wyczyścić. Jeżeli natomiast iskra pojawia się nieproszona, a zapalniki same pstrykają – wyłącznik iskiernika mógł zostać zalany, zatem należy go osuszyć.
Płyta indukcyjna nie działa
Niektóre płyty indukcyjne rozgrzewają się dopiero wtedy, gdy postawimy na nich garnek lub patelnię. Dlatego przed próbą uruchomienia warto sięgnąć po instrukcję. Jeżeli nadal masz problem z włączeniem płyty, być może kable zostały niewłaściwie podłączone. Brak jakiejkolwiek reakcji lub samoczynne wyłączanie się płyty indukcyjnej może być również wynikiem uszkodzenia modułu sterowania – wtedy trzeba go wymienić. Może również się zdarzyć, że jedna strona płyty odmówi posłuszeństwa. Taka sytuacja jest spowodowana wybiciem bezpiecznika prawej lub lewej fazy.
Kuchenka wybija bezpieczniki
Jeżeli podczas gotowania obiadu nagle wyłącza się prąd, a masz pewność, że wszystkie rachunki są opłacone, to winowajczynią może być kuchenka wybijająca bezpieczniki. Przede wszystkim warto upewnić się, że moc bezpieczników jest wystarczająca – być może są po prostu za słabe. Przyczyną może być także zalanie przewodów kuchenki albo przepalenie którejś z grzałek.
Piekarnik słabo piecze
Jeżeli potrawy są niedopieczone od spodu, podczas gdy wierzch jest już niemalże przypalony, oznacza to przepalenie dolnej grzałki – wymień ją na nową. Z kolei całkowity brak grzania w piekarniku może być spowodowany uszkodzeniem termostatu. Łatwo to sprawdzić – podczas przekręcania powinno być słyszalne charakterystyczne kliknięcie. Warto także upewnić się, czy zegar działa prawidłowo, np. czy godzina nie miga.
Wzywać fachowca?
W przypadku nieskomplikowanych usterek możesz spróbować zaradzić problemowi samodzielnie – np. wymienić bezpiecznik czy wyczyścić zapalniki. Jeżeli jednak zachodzi konieczność wymiany któregoś z elementów lub naprawy urządzenia, najlepiej od razu poszukać dobrego serwisu – przydatne kontakty znajdziesz m.in. na https://www.restartagd.pl/miasto/naprawa-serwis-agd-krakow/.