Przetwory marynowane są bardzo chętnie przygotowywane w każdej kuchni. Zawsze znajdą swoje zastosowanie na stole – jako dodatek do dań obiadowych, kanapek czy jako zakąska do alkoholu. Jakie przetwory zatem można zamarynować?
Marynowane pomidorki
Marynowane pomidorki są bardzo wyraziste i apetyczne. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do popularnych sałatek czy dań mięsnych. Do marynowania najlepiej sprawdzają się małe pomidorki koktajlowe. Po zamarynowaniu ich smak posiada nutę chili i czosnku.
Tradycyjnie do wykonania zalewy potrzebne będą nam woda, cukier, sól i ocet. W słoiczkach umieszczamy jeden ząbek czosnku, pół łyżeczki oregano i kawałek chili oraz umieszczamy umyte pomidorki. Całość zalewy marynatą i pasteryzujemy przez ok.5 min. I voila!
Marynowana papryka
Przetwory z papryki są bardzo chętnie przygotowywane w naszych domach. To wszystko za sprawą tego, że papryka bardzo chętnie zjadana jest przez domowników. Zatem papryka marynowana to pozycja obowiązkowa na liście przygotowywanych przetworów na zimę.Jak przygotować?
Dodatki, które dodamy do słoiczka zależą od własnych preferencji smakowych, możemy w różnorodny sposób urozmaicić nasze przetwory. Tradycyjny sposób zawiera paprykę, liście laurowe, ziarenka pieprzu i cebulę.Do zalewy dodajemy wodę, cukier, sól i oliwę z oliwek. Takie przygotowanie zapewni nam chrupiącą papryczkę!
Podgrzybki marynowane w occie
Sezon grzybowy powoli zbliża się wielkimi krokami, już niedługo będziemy mogli wybrać się na grzyby i zacząć przygotowywanie przetworów. Jedną z propozycji wykorzystania nazbieranych okazów jest marynowanie podgrzybków w occie. To bardzo chętnie wykorzystywane rozwiązanie zaraz obok marynowanej papryki.
Po oczyszczeniu grzybów możemy przejść do wkładania grzybków w słoiczki, które powinny być wyparzone. Wkładamy grzybki wraz z krążkami cebuli i zalewamy tradycyjną zalewą, która składa się z wody, octu, soli, cukru, liści laurowych i pieprzu. Zalewając nasze słoiczki powinniśmy zwrócić uwagę, aby do każdego z nich wpadły ziarenka pieprzu i liście laurowe.
Podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol