Dom i Wnętrze

Nowe smaki w podróży

Dla jednych okazja do wyspania się i biernego odpoczynku, dla innych czas na pracę nad sobą lub nad swoją kondycją fizyczną – ludzie mają różne motywacje i cele podróży. Udając się do obcego kraju warto być jednak przede wszystkim otwartym. Pozwoli nam to najbardziej wczuć się w atmosferę danego miejsca, jego klimat, a także poznać jego kulturę. Warto mieć oczy i uszy otwarte, rozmawiać z mieszkańcami kraju, który odwiedziliśmy, zaglądać do miejsc, które nie znajdują się na wykazie najpopularniejszych atrakcji, a także próbować lokalnej kuchni, nowych smaków.

Drzewo oliwne pod oknem

Współcześnie nie mamy większych problemów z otrzymaniem u siebie w kraju egzotycznych owoców czy innych produktów. Jednak warto pamiętać, że zanim trafią do naszych marketów przejdą one długą drogę. Konieczne jest więc ich chemiczne zabezpieczanie.
Inaczej sprawa wygląda kiedy jesteśmy w kraju, w którym rośnie dana roślina. Warto więc porównać smak bananów, które zerwaliśmy samodzielnie na ciepłej wyspie z tymi, które kupujemy w dyskoncie. Inaczej też smakuje oliwa, która podana jest świeża dzięki temu, że pod naszym oknem rośnie drzewo oliwne – TropiArt, a inaczej taka w butelce, z długim terminem przydatności do spożycia.
Po produkty lokalne warto sięgać nie tylko dla świeżości, większych wartości odżywczych oraz lepszych walorów smakowych. Niebagatelne znaczenie odgrywa również cena – lokalna żywność często jest nawet kilka razy tańsza niż ta sprowadzana z zagranicy.

Gdzie jeść?

W każdym mieście znajdziemy dobre i kiepskie restauracje. Jak poznać te, które serwują naprawdę smaczne, świeże jedzenie?
Turystów w popularnych miejscowościach można spotkać właściwie wszędzie, dlatego ich obecność nie jest najlepszym barometrem. Dobrze za to zainteresować się tym, gdzie na obiady chodzą miejscowi mieszkańcy. Zwykle mają już oni przetestowane wiele miejsc i wiedzą, gdzie można zjeść najlepiej. Warto więc to właśnie ich pytać o radę w wyborze lokalu gastronomicznego, z którego będziemy korzystać.

Uwaga w podróży

O ile będąc na miejscu naszych wakacji warto korzystać z nowych smaków, lepiej uważać z tym podczas odbywania długiej podróży. Zdarza się, że układ pokarmowy źle reaguje na nowe smaki, owoce czy inne produkty, a problemy z nim mogą być szczególnie nieprzyjemne właśnie w trakcie wielogodzinnego przemieszczania się po mapie. W pociągu, samochodzie czy samolocie warto więc postawić na sprawdzone przekąski, po których czujemy się dobrze. Po egzotyczne smaki sięgnijmy dopiero wtedy kiedy dotrzemy na miejsce.

Previous ArticleNext Article